כידוע משרדנו עוסק, בין היתר, בתחום התביעות הייצוגיות. אנו מקבלים פניות רבות ושאלות רבות בנושא. כדי להנגיש את המידע, הנה חמש השאלות הנפוצות ביותר שמגיעות אלינו:
האם אני צריך להביא איתי קבוצה של אנשים שנפגעה או ניזוקה באופן דומה אלי?
בגדול, התשובה היא לא. כלי התביעות הייצוגיות, נועד לאפשר לאחד לתבוע בשם כל הקבוצה הנפגעת ללא צורך לקבץ אותם, המחשבה הייתה שליחיד קשה לאתר ולקבץ אנשים רבים ממקומות שונים שאינו מכיר ובנוסף שלרוב מדובר בנזקים קטנים כך שרבים נפגעו, אולי יקטרו קצת, אבל לא יטריחו עצמם לתבוע בבית משפט ושגם אם יתבעו כל אחד בנפרד בתי המשפט עצמם לא ירצו לדון בהרבה תביעות דומות במקביל. לכן ניתנה בחוק האפשרות לאדם אחד לתבוע בשם כל קבוצת הנפגעים (כמובן שמי שירצה יוכל בנפרד לתבוע פרטנית או לצאת מהקבוצה לפי תנאי החוק). אבל וזה אבל גדול, כדי להתחיל בתהליך כזה צריך לשכנע, קודם את עורכי הדין ואח"כ את השופטים שמדובר בעניין רוחבי שפגע בקבוצה לא קטנה של אנשים. לכן לרוב אפשר לבוא לבד, אבל אם מצביעים על עוד כמה מקרים דומים, זה עוזר מאוד להחליט ולהתקדם.
האם אתעשר מזה? הפנסיה / האקזיט מתקרבים?
תלוי ותלוי בציפיות. מצד אחד אנשים באים עם נזק קטן של כמה שקלים וחוששים לתבוע על כמה שקלים ומהצד השני באים עם סיפורים ושמועות של אנשים אחרים שתבעו וקבלו מיליוני שקלים. המציאות היא לרוב באמצע. הנזק האישי הוא אכן קטן, אבל (לצד שכר טרחה לעורכי דינו). הגמול הזה יכול להיות מגוון רחב של סכומים ותלוי בהרבה פרמטרים. לרוב הוא נגזרת של כמה הצלחת לעזור ולסייע לקבוצה, כלומר לכל מי שתבעת ולעיתים הוא ממש אחוזים מהסכום שיקבלו כל הנפגעים. אותו גמול מיוחד מגיע בממוצע לכמה אלפי שקלים במקרים מוצדקים. אכן יש מקרים וסיפורים אמיתיים של סכומים גבוהים מאוד, לצד מקרים אחרים כמובן.
כמה יעלה לי לתבוע ייצוגית ולא אישית? מה הסיכון?
בגדול, במרבית המקרים ובמרבית ההסדרים עם משרדי עורכי הדין שמטפלים בתביעות מסוג זה, יש לשלם רק את האגרה לבית המשפט וההוצאות בתיק (שליחויות, הדפסות וכו'), לרוב מדובר באלפים בודדים של שקלים ואם התביעה תתברר כמוצדקת יוחזרו לתובע, לצד הגמול. אמנם לא סכום גבוה, אך מי שלא מוכן/לא רוצה/ לא יכול להשקיע או לגייס את אותם אלפים בודדים, יתקשה לצאת לדרך. מדובר בעצם גם במנגנון סינון תביעות סרק, על מנת לא ליצור מצב שהכל בחינם. קיימים בחוק מספר פטורים מאגרה המאפשרים הגשת תביעות ייצוגיות כמעט בחינם לגמרי, בעיקר בתחומי נגישות.
בתביעות שאינן מוצדקות התובע עלול לספוג את עלויות האגרה וההוצאות ולא לקבלן חזרה ובמקרים נדירים בהם מדובר בתביעה שמוטב שלא הייתה מוגשת גם הוצאות לחובתו.
האם אצטרך להופיע בבית המשפט? קצת חושש...
מקרים רבים מתחילים עם מכתב פנייה לצד השני ולעיתים מצליחים להגיע להבנות והסכמות בדבר תיקונים ופיצויים, ללא צורך כלל להגיע לבית המשפט. גם אם לא בוחרים בנתיב זה או לא מגיעים להסכמות לאחר המכתב, חלק נכבד מהתביעות בנושא מסתיימות בהסכמי פשרה או הסדרים אחרים, שלא דורשים מהתובע הופעה בבית המשפט. אבל בהחלט קיימים תיקים שמגיעים להוכחות, כלומר עדות וחקירה בבית המשפט וצריך להיות ערוכים ומוכנים לכך שזה עשוי לקרות. יש לזכור, כי כל תביעה שמוגשת לבית המשפט מחייבת גם תצהיר בו התובע מעיד בכתב באופן אישי שכל האמור בתביעה נכון.
אז למה בעצם לתבוע בתביעה ייצוגית? מתי זה רלוונטי?
תביעה ייצוגית (בשפת המקצוע, הגשת כתב תביעה ובקשה לאישור התביעה כתובענה ייצוגית), היא כלי משפטי חשוב וטוב לאדם שחש שנפגע, לא בסכום גדול שמצדיק תביעה אישית, בעניין רוחבי שפגע בהרבה אנשים. בזכות הכלי הזה, הוא קודם כל, יכול להוביל לתיקון עוול שגרם לו ולאחרים להיפגע, להביא לפיצויי הנפגעים או לתרומה למטרה ציבורית דומה ואף לזכות בגמול באופן אישי על כך שהוביל את ההליך בשם הכלל. לכל אדם מוטיבציה קצת שונה, חלקם באים בזכות הגמול שבאופק שבאופן יחסי עשוי שלא לדרוש השקעת משאבים רבים מהפונה (בניגוד לעורכי דינו 😊) אך לזכות אותו בסכום נאה, וחלקם בזכות הרצון לתקן עוול או לגרום לנתבעת שבצד השני (לרוב תאגיד גדול, מסחרי ומבוסס) להפסיק לבצע עוול כלשהו ולהתייחס ללקוחות באופן הולם..